Etter den brutale drapet på Mahsa Amini, en kurdisk jente på 22 år i Teheran i september 2022, begynte de omfattende opprørene i Iran.

Mahsa var på familiebesøk da hun ble stoppet av moralpolitiet i Iran fordi hun ikke hadde en «ordentlig» hijab som fulgte deres kleskode. Hun ble arrestert og ført til politistasjonen.

Få timer senere ble hun fraktet til sykehuset av regimets styrker. Da var hun livløs. Amini døde på sykehuset av hjernerystelse, og flere vitner har fortalt at hun ble hardt slått i hodet under arrestasjonen.

Drapet på Mahsa ble starten på en rekke opprør i Iran, og var dråpen som fikk det til å renne over.

I demonstrasjonene har kvinner stått tappert i front. Et stort antall av dem har lidd martyrdøden, og flere har blitt blinde fordi de har blitt truffet i øynene av gummikuler fra regimentsmilitser.

Demonstrantene har ropt sine slagord, «død over diktaturet», «IRGC er som en ISIS-gruppe», og «død over Khamenei». Sistnevnte er den øverste lederen i regimet.

Etter at Mahsa Amini døde, brøt det ut store demonstrasjoner i Iran. Foto: Andreas Iveland

Totalt har 750 mennesker blitt drept, og 30.000 er arrestert, fengslet og hardt torturert under opprøret som folk kaller en revolusjonen. 70 av de drepte har vært barn.

I demonstrasjonene har også skolejenter spilt en stor rolle. For å ta hevn på dem angriper regimet systematisk skolene, og slipper svake kjemiske gasser inn i skolebyggene. Et stort antall av elevene ble forgiftet og sendt til sykehus. Tre er døde av forgiftning til nå.

Ønsket om et fritt og demokratisk land har kostet tusenvis av iranere livet. Blant dem er tre av mine brødre på 27 og 19 år. Den yngste var bare 16 år gammel.

Andre er Aida Rostæmi, en 36 år gammel lege, som behandlet de sårede under demonstrasjonen på et skjult sted. Det var risikabelt å dra til sykehuset fordi sykehusene var under kontroll av regimetsstyrker.

Aida ble avslørt og identifisert av regimet. Like etterpå forsvant hun. Noen dager senere fikk regimet kontakt med familien, og leverte liket hennes med flere brudd i kroppen og hodet.

Sattar Beheshti, en 35 år gammel arbeider, ble arrestert fordi han kritiserte regimet på bloggen sin og i sosiale medier. Han ble arrestert, og døde etter tortur i fengselet.

Nika (16 år) deltok i demonstrasjonen i september 2022. Hun var en modig jente som sto på en søppeldunk og brente sjalet for å vise protest mot tvunget hijab. Historien hennes er beskrevet av andre demonstranter. De forteller at hun ble arrestert mens hun prøvde å gjemme seg mellom bilene. Senere ble hun drept av regimestyrker.

Iranere har levd under det brutale og fundamentalistiske regimet i 40 år. De har vært gjennom flere opprør, og nå senest det omfattende opprøret som begynte i september 2022 for å oppnå demokrati.

Men de møter motstand fra IRGC (Irans revolusjonsgarde), som er regimets spesialstyre for å slå ned demonstrantene.

IRGCs hovedroller er å støtte terrorisme utenfor Iran, og undertrykke folket innad i landet. De har kontroll over regimets atomvåpenprogram, og de samarbeider med Russland i krigen mot Ukraina.

De har kontroll over landets økonomi, og er bare ansvarlig mot høyeste lederen Khamenei.

Etter flere terror aksjon i utlandet som førte til hundrevis drepte og sårede ble navnet til gruppen satt i svarteliste i USA i 2019.

Iranere trenger støtte fra det internasjonale samfunnet. Med navnsetting og boikott fra verdenssamfunnet ville IRGC mistet inntektskilder til å støtte terrorisme og krig i andre land.

Europa må også sette IRGC på svartelisten. Dette kan være stor hjelp til de som ønsker demokrati og frihet, som kjemper mot regimet og betaler høy pris for det.

Regimet står i en svakere situasjonen nå, og verden kan bli kvittet et styre som støtter terrorisme hvis vi handler nå.