Adelheid Frost Mykland

Vennesla Arbeiderparti

Vennesla Pride arrangeres i år 12. og 13.august. I år er det viktigere enn noen gang at at vi støtter opp om arrangementet, på den måten kan vi vise at vi mener noe med det vi sier om mangfold og inkludering. I VT leser vi at ordføreren viser til at kommune betyr fellesskap og at han ber arrangører av Vennesla Pride om å ta kontakt for å flagge som vanlig. Det er veldig bra!

Vi forventer at kommunen flagger med regnbueflagg fra de 4 arrangementsstengene utenfor herredshuset fredag 12. og lørdag 13/08. Vi ber ordføreren om å svare på det i kommunestyremøte 16.06.22

Vi spør på vegne av Vennesla Pride som selv tar ansvar for å flagge på brua, samt i Øvrebø og på Hægeland, slik de har gjort de siste årene under arrangementet.

Vi ber også ordføreren vurdere muligheten for å kjøpe inn regnbueflagg som kan brukes ved alle kommunale bygg. I år flagger også Stortinget under Oslo Pride. Vennesla Pride er en selvstendig organisasjon som er ikke tilknyttet Fri. Regnbueflagget er et internasjonalt symbol for den skeive bevegelsen. Det å flagge med regnbueflagget under arrangementet til Vennesla Pride betyr ikke at kommunen automatisk støtter organisasjonen Fri. Spørsmålet om at vi ønsker å flagge med regnbueflagget 12. og 13.august er ikke en invitasjon til å debattere alt Fri står for, det vet vi er utfordrende og er en annen sak. Fargene i flagge betyr liv, sunnhet, sol, natur, harmoni og sjel. Regnbueflagget er et internasjonalt symbol på mangfold, fellesskap og rettigheter for alle uansett kjønnsidentitet og seksuell orientering.

Når Vennesla Pride arrangerer parade og messe for mangfold er det nettopp for å gjøre det skeive miljøet mer synlig. Når vi blir med å markerer Pride viser vi at vi støtter mangfold og kjærlighet og at vi kjemper for homofiles rettigheter.

Det er i år 50 år siden vi avkriminaliserte homofili i Norge. Likevel opplever mange homofile, bifile og transpersoner i Norge, i vår kommune, å bli diskriminert, trakassert og utsatt for vold. I mange land er det fortsatt kriminelt å være homofil. Fengselsstraff er ikke unormalt, det finnes lover mot homofili i 68 land og i åtte av disse kan du faktisk dømmes til døden. Når vi møter mennesker fra andre land og kulturer kan det være noen som har flyktet nettopp fordi de ikke kan være og leve som seg selv. Hva slags samfunn vil vi ha? Gjennom levekårsundersøkelser og Ung-data vet vi at mange opplever at det er vanskelig å være seg selv. På Sørlandet, Vennesla er intet unntak, sier mange homofile og transpersoner at det er vanskelig å være seg selv. Debatten i media i vårt eget nærmiljø viser dessverre også det samme. Det kan vi gjøre noe med, gjennom åpenhet og inkludering - ved å heise flagget.

På vegne av Vennesla Arbeiderparti og Vennesla SV, Adelheid Frost Mykland og Anette Lilløy