Vi presenterer noen av de viktigste og mest engasjerende sakene i vår årskavalkade. Denne saken ble publisert i februar i år.

Fire uredde lesere stilte opp på et iskaldt bad på «utstikkeren» like ved Bommen Elvemuseum mandag. Et par var erfarne, lokale isbadere, mens de to andre kom langveisfra for å bli med. (Se video fra badet lenger nede i saken).

– Vi leste om at det skulle isbades på Facebook og tenkte vi ville bli med, forteller Beate Boye fra Arendal og Atle Arntsen fra Grimstad.

De har isbadet i rundt et år, og kjenner begge en god effekt på kropp og sjel etter den kalde fornøyelsen.

– Det er kaldt, men veldig godt etterpå. Jeg blir helt prikkete i huden. Dessuten lindrer isbadingen muskelsmerter, det har jeg merka, sier Arntsen.

– Jeg kjenner at jeg får senket skuldrene når jeg isbader. Det er kaldt å gå ut, men når man får kontroll på pusten får det en meditativ effekt, sier Boye.

De to anbefaler nysgjerrige nybegynnere å kle seg i ull etter badet, så man holder på varmen. Selv bader de også gjerne med lue

KOM ØSTFRA: Beate Boye fra Arendal og Atle Arntsen fra Grimstad tok turen langveisfra for å bli med på isbadet i Vennesla. Foto: Mai Linn Tronstad

Endorfiner i fri flyt

Marit Omdal har i flere år badet mer eller mindre regelmessig med badegruppa Vennesla Kvindelige Badelaug på Leifstranda. Målet er ukentlige bad, men det går litt i rykk og napp, og aldersspennet er alt fra besteforeldre til barnebarn.

– Vi bader fra høsten til påska, da slutter vi, så vi kan skryte av at vi er vinterbadere, sier Omdal, som har vært med på alt fra å hugge hull i isen til å stampe gjennom snøen ned til badevannet.

Hun innrømmer at hun ikke akkurat gleder seg til å hoppe ut i vannet, men synes det er en fin måte å være sosial på. Hun merker også at hun ikke blir forkjølet de vintrene hvor hun bader jevnlig, og tror kroppen blir litt herdet.

– Det blir raske bad med hyling og skriking, altså. Vi ligger ikke lenge og flyter i vannet, det er kjapt opp igjen, sier Omdal.

– Men isbading gir meg masse energi. Jeg blir veldig opplagt etterpå, det er et eller annet som skjer, noe endorfin-greier, legger hun til.

I dag har du ikke Vennesla Kvindelige Badelaug med deg, men skal bade sammen med en gjeng ukjente venndøler, hvordan blir det?

– Det høres ut som om de er mer proffe og bader lenge, det gjør ikke jeg. Men jeg bader sånn jeg vil uansett, sier Omdal med et smil.

RUTINERT: Marit Omdal bader jevnlig med <em id="emphasis-5fced81cb3af1939bef4b86c73174712">Vennesla Kvindelige Badelaug. </em> Foto: Mai Linn Tronstad

Positiv mestringsfølelse

Styrk Fjærtoft Vik, kommuneoverlege i Kristiansand, tror isbading er en aktivitet som kan være bra for oss.

– Det å treffes utendørs er positivt, og i vår tid med pandemi gir det lite smitterisiko, sier han, og legger til:

– Isbading er en aktivitet som gir stor mestringsfølelse når den gjennomføres, og kan på den måten ha svært positive effekter på vår mentale helse.

Advarer enkelte grupper

Også Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved UiT-Norges arktiske universitet i Tromsø, synes det er interessant hva isbading kan gjøre med psyken til folk. Hun uttaler seg i en reportasje på nettstedet Forskning.no.

Selv om artikkelen peker på at isbading kan ha positiv effekt på ting som mestringsfølelse, livskvalitet og hormoner som er viktige for vår psykiske velvære, advarer Løchen mennesker i enkelte grupper fra å hoppe i det kalde vannet.

Det gjelder personer med ubehandlet hjerte- og karsykdom og de som får epilepsianfall eller har en tendens til å besvime. Enkelte legemidler, for eksempel betablokkere, kan ifølge Forskning.no gjøre kaldbading ubehagelig og fremkalle såkalte likfingre.

– Og bad aldri alene i iskaldt vann, advarer Løchen i artikkelen.

HAR TROA: Styrk Fjærtoft Vik, kommuneoverlege i Kristiansand, mener isbading kan ha svært positiv effekt på den mentale helsa. Foto: Kristiansand kommune

Tretti minus i lufta

Ifølge fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv sier hele 20 prosent av unge mennesker at de planlegger å isbade i vinter. De mener isbading er en av de store friluftstrendene i 2022.

Maren Sivertsen er blant dem som allerede har lagt mange isbad bak seg. I 2021 badet hun mer eller mindre hver dag, men har isbadet sporadisk i mange år.

– Jeg har alltid elsket å bade, og har det siste året blitt mer bevisst på å fokusere på pusten og å holde meg rolig mens jeg gjør det. Det er noe man må øve på, man blir roligere over tid, sier Sivertsen, og forklarer nærmere:

– Det er ikke sånn at det ikke er kaldt, man setter seg jo i en situasjon kroppen ikke vil være i, men det handler om å flytte fokuset fra kulden til pusten.

God mental effekt

Sivertsen fikk anbefalt denne tilnærmingen til isbading da hun trengte hjelp til å roe tankene.

– Jeg har slitt psykisk i mange år, og har vært veldig på jakt etter noe som kunne hjelpe. Pandemien har vært tøff nok i seg selv, i tillegg til at jeg hadde en del stormer personlig, sier Sivertsen, og fortsetter:

– Isbadingen har hjulpet meg til å klare å stå i ting litt bedre. Går det et par dager uten at jeg bader, føler jeg meg veldig tung, da må jeg ut og bade. At badingen hjelper på det mentale, er jeg helt overbevist om.

NYTTIG BADEAND: Badeanda til Maren Sivertsen er også et badetermometer. Den viser at vannet holder to grader. Foto: Mai Linn Tronstad

Nye venner

Sivertsen driver Instagram-kontoen Fjelltoppiken, hvor hun blant annet deler bilder fra kalde bad med følgerne.

– Jeg bruker Instagram til å finne turinspirasjon og sånne ting. Da jeg selv begynte å dele bilder hver gang jeg bada, viste det seg at jeg inspirerte andre til å prøve selv. Jeg har fått nye venner over hele landet og mange steder i verden gjennom isbadingen, sier Sivertsen.

Hun forteller at isbor, øks og issag er fast inventar i bilen hennes.

– Hva er det kaldeste badet ditt til nå?

– Det må være på Svalbard i 30 minus og vind. Men det var bare ned og rett opp igjen, altså, sier den erfarne isbaderen.