Signe Marie Rølland

Journalist

– Interessen for hage har jeg hatt siden jeg fikk min første hage for snart 20 år siden, og så har jeg lest meg opp og lært mer om hage. Jeg synes hage og hagearbeid er veldig gøy, men skal man lykkes krever det at man bruker tid på å lære om hagen. I dag jobber jeg med hagedesign, som kort fortalt går ut på at jeg lager en plan for andres hager. Ofte har man en arkitekt når man planlegger og bygger et hus, så dette er på en måte samme løsning for hagen, sier Jannicke Kaase, som kommer fra Røyken, men har bodd de siste 8 årene i Vennesla med familien sin.

Kaase baserer planene for hagen på de behovene og ønskene hageeierne har. Hun kommer enten med veiledning og forslag til løsninger eller hun lager fullstendige planer for andres hager. I tillegg holder hun hagekurs og har en medlemsportal der hun deler tips og råd.

– Jeg tar utgangspunkt i hvordan folk skal bruke hagen, hva de liker og hvordan de ønsker at den skal se ut. Det varierer hvilken interesse folk har for hage og hvor mye tid de vil bruke på hagen, men det finnes ingen hager som er helt vedlikeholdsfrie. Man kan gå for løsninger som krever lite vedlikehold, men det er likevel levende planter og materialer som står ute i all slags vær, og det kreves blant annet at man vanner når det er tørt og luker, sier hun.

foto
– For mange kan det være terapi å rake løv eller luke i hagen, mens andre kan synes det er kjedelig, sier Jannicke Kaase i Fryd Hagedesign. Foto: Privat

Deler opp i soner

Hageplanleggingen handler også om at man finner de riktige plantene til de riktige stedene i hagen og planter dem under forhold der de trives. Det er lurt å dele hagen opp i soner og rom.

– Mange ønsker seg en uteplass med spiseplass, grill og kanskje et utekjøkken. Kjøkkenhager er også populært, dersom man har plass til det. I tillegg er det lurt å tenke på at hagen skal være en helårshage som er fin hele året. Det blomstrer i hagen om våren og sommeren, men det er også viktig å tenke på at hagen kan være fin utover høsten og om vinteren. Da er det fint å ha strukturer og noe vintergrønt der, som gir farge i hagen, sier Kaase.

Noen av Kaases favoritter er solhatt, hosta, storkenebb, hjertetre og løkblomster, for å nevne noe. Hun forteller at hager også utvikler seg over tid. Hagen hennes er i dag seks år gammel og fortsatt en ung hage, men hun merker at fuglene begynner å trives i trærne og spiser insektene der. Det er også mulig å velge planter som tiltrekker seg bier og humler og ha en sunn hage på den måten.

– Det er et nyttig triks å bruke bunndekke, så man ikke har bar jord. Det er bedre for plantene, og det gir også mindre ugress og mindre luking. Jeg er også opptatt av økologisk hagedrift, at man får en bærekraftig og sunn hage med god balanse og dermed lite skadedyr. Naturen vet best og kan best.

Fra økonomi til planter

Kaase hadde i flere år jobbet med økonomi før hun for tre år siden startet for seg selv med Fryd Hagedesign.

– Det er klart det var litt skummelt å bytte jobb og gå utenfor komfortsonen. Men man må jo bare ha troa. Jeg visste om flere andre som gjorde det samme fra før, og at det derfor var et marked for det. I tillegg har det vært en fordel at jeg kan økonomi og regnskap så jeg slipper å lære meg det. Noe som er gøy med hagedesign er også at jeg får være med i en skapende prosess og jobbe kreativt. Det finnes stor variasjon, og det er morsomt å planlegge hager, sier Kaase og fortsetter:

– Under pandemien var det også flere som fikk interesse for hus og hage, da vi var mer hjemme. Mange nordmenn er opptatt av å utnytte sommerhalvåret og bruker uterommet mye. I dag har jeg kunder over hele landet, men faktisk ikke så mange i Agder foreløpig. Kundene mine finner meg på nettet og sosiale medier.

foto
De rutete blomstene i Jannicke Kaases hage kalles rutelilje og heter Fritillaria meleagris. Foto: Signe Marie Rølland

Lov å feile

Før hun byttet jobb, var hagen en hobby som hun brukte mer og mer tid på.

– Det fine med hagen er at den også er tilgivende dersom man gjør noe feil. Hvis noe ikke går etter planen, kan man alltid prøve på nytt neste sesong. Planter, stauder og busker kan også flyttes i hagen, det er vanskeligere å flytte trær, sier hun.

Det er forsket på viktigheten av parker og grøntområder i nabolaget ved at disse invitere til mer fysisk aktivitet, som igjen gir bedre helse. En fin park kan også bli en møteplass i nabolaget, skriver forskning.no og henviser til to studier av Victoria Houlden fra Newcastle University og Aaron J. Schwartz fra University of Vermont.

– For mange kan det også være terapi å rake løv eller luke i hagen, mens andre kan synes det er kjedelig, sier Kaase.

foto
Jordbærplanter er supert som bunndekke. Dette er markjordbær i Jannicke Kaases hage. Foto: Signe Marie Rølland
foto
Jannicke Kaase byttet ut økonomijobben med hageplanlegging da hun startet Fryd Hagedesign for tre år siden. Foto: Privat