Startet i 2012: Bjarne Nordhagen (t.v) og John Terje Ruenes var spente da de for åtte år siden lanserte det nye kulturkonseptet. Foto: Arkiv

Mottok årets kulturpris

Det lokale bokbadet, Bøker, Mat & og Prat, med John Terje Ruenes og Bjarne Nordhagen i spissen, stakk av med årets kulturpris fredag kveld.

Les også
– Gir inspirasjon til å fortsette

Juryen sa følgende om årets prisvinner:

«Siden 2012 har venndøler og tilreisende hatt den store gleden av å få oppleve konseptet «Bøker, Mat & Prat». Den unike kombinasjon har uten tvil blitt en suksess.

Publikum har tatt vel imot konseptet. Selve ideen om å få kjente forfattere til å komme til bokbad i bygda vår, servere god mat, en god samtale og musikalske innslag fra mange dyktige musikere, er en innertier. Over 60 slike kvelder har de arrangert gjennom de siste 8 årene! De har heldigvis hatt god hjelp, særlig fra Vennesla folkeakademi og Eplehagen.

Til tross for en pause knyttet til korona i år, virker ikke som om initiativtakerne har tenkt å gi seg. «Bøker, Mat & Prat» regnes nå som en institusjon i Vennesla og regionen. Dette er også blitt lagt merke til i forfattere- og forlagskretser. I 2019 besøkte initiativtakerne Nordhagen og Ruenes de største forlagene i Norge for å skaffe seg gode navn til Vennesla, og de ble møtt med stor velvilje.

Vi må si litt om disse to energiske ildsjelene som er hovedmenn bak «Bøker, Mat & Prat». Hver for seg er merittlisten også utrolig lang.

John Terje Ruenes er et kjent navn for alle i Vennesla gjennom mange år. Vennesla Folkeakademi, Vennesla Rotary, Fellesmøtekomiteen, Vennesla Libris, Sentrumsforeningen, Kjøp i Vennesla, Haydoms Venner, Vindbjarts orienteringsgruppe, Løypekomiteen, Vennesla Frikirke. Lista er lang over alle som har nytt godt av hans arbeidskapasitet og vilje til å få ting gjort. Det vil ta for lang tid å gå inn i detalj på alt han har bidradd med på så mange ulike felt.

Bjarne Nordhagen er tidligere sogneprest i Vennesla. Han har ledet og arrangert sangkvelder og konserter i utrolig mange år, f.eks. som konferansier på Swinging Christmas på sjuende året. Han stiller også opp og holder foredrag og kåserier i forskjellige lag og foreninger. Hans lune stil og folkelige væremåte får alle til å yte sitt beste. Et eksempel var salmeplata «Alt av nåde» hvor gamle og nye salmer fra Vennesla ble presentert av mange av kommunens dyktigste sangere. Bjarne Nordhagen har også vært engasjert i Vindbjart og er ihuga Vindbjart-fan.

Det er klart at når slike kapasiteter slår seg sammen, så blir resultatet bra. Vi gratulerer «Bøker, Mat & Prat» med Vennesla kommunes Kulturpris for 2020.»

Kultur- og idrettsstipend

Prisutdelingen foregikk under Kulturkvelden i foajeen i biblioteket. Det ble også delt ut kultur- og idrettsstipend til følgende personer:

Ida Roland: Hun er tilknyttet Vindbjart ski og går nå på toppidrett på Akademiet Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ina Hægeland: Hun har holdt på med skiskyting i 8 år. Hun gå nå på toppidrett Skiskyting på Sirdal videregående skole,

Mathias Holbæk: Han holdt på med langrenn i 9 år og er tilknyttet Vindbjart ski. Han går nå på Hovden Skigymnas og har hatt flere topp 10 plasseringer

David Førde: Han er gitarist, både på klassisk og elgitar. Han har tatt timer hos Sindre Haugen på Vennesla Kulturskole i 8 år og er nå fordypningselev.

Arna Rut Sigurdardottir: Hun har holdt på med dans i 15 år. Siden 2010 har hun vært tilknyttet Sharrons Dansestudio.

Eirik Hodnemyr: Han er kordirigent og utøvende musikere og er tilknyttet Vennesla frikirke og Ansgarskolen.

Kulturkrus

Flere personer fikk også anerkjennelse i form av et Kulturkrus:

Lise Stubbins: Lise var aktivt med i forbindelse med LISA-prosjektet i 2011 for å skaffe flere kvinnearbeidsplasser på bygda. Hun startet det Lille Tøffelhuset årets etter på Wikstøl grendehus og senere Lille Setesdal i byen.

Espen Hilton: Espen har drevet den prisvinnende bloggen Espenhilton.com i over 10 år og er en av Norges første bloggere. Bloggen inneholder inspirasjon til trening, kosthold og mote servert på en morsom og uhøytidelig måte.

Øyvind Bakken: Er det noe som slår oss når det gjelder Øyvind, så er det engasjement. Bortimot tre tiår i politikken, bl.a. i kommunestyre, skolestyret, boligstyret, kinostyret etc. Øyvind var også 10 år aktivt med i Helsesportlaget, medlem av historielaget i 20 år, de siste 2 år som leder

Trygve Frivoll: Trygve har et brennende hjerte for Hægeland. Han har vært leder av bygderådet og en pådriver for å utvikle små og store prosjekter i Hægeland – som LISA-prosjektet, julegata og julekalender osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tanketrimmen: Tanketrimmen har blitt en møteplass der menn kan komme sammen for å snakke om verdier og etikk i livet. Et sted der det legges til rette for refleksjon, og for å bli mer bevisst på behov og prioriteringer i eget liv. Bak tanketrimmen står Svein Kåre Hagen, Rune Stormark og Terje Mykland.

Jorunn Sagen Olsen: Jorunn har stor arbeidskapasitet og beskrives som ei raus og varm dame. Det har bl.a. Vennesla frivilligsentral nytt godt av.