Fornøyde: Ronald angrer ikke et sekund på at han betaler Vipas for en rekke tjenester hjemme i leiligheten. Her har han Målfrid Skaiå på besøk. Foto: Vipas

Derfor velger Ronald (66) også privat omsorg

For Ronald Rygh (66) passer det ypperlig å ha fleksbiliteten med å kombinere privat hjemmehjelp med det offentlige pleie- og omsorgstilbudet.

Vi er på besøk hos Ronald Rygh. Han bor i Venneslatunet og har fått besøk av Måfrid Skaiå, en av medarbeiderne i Vipas. Den lokale virksomheten leverer et bredt spekter av tjenester innen blant annet hjemmehjelp.

– Jeg er veldig fornøyd med de tjenestene jeg kjøper. Jeg trenger blant annet hjelp til renhold, vinduspuss, planting av blomster på verandaen, tøybretting og mye annet praktisk jeg ikke kan gjøre selv. Det jeg liker så godt med Vipas er fleksibiliten. Trenger jeg mer hjelp eller få ordnet noe spesielt den dagen de kommer, er det bare å si i fra, forteller Ronald.

Skreddersydd hjelp

Ronald har gjennom noen år hatt helsemessige utfordringer som følge av en lungesykdom.

– Derfor svinger dagsformen en god del, og av den grunn også behovet for hjelp. I Vipas er de veldig flinke til å tilpasse tilbudet for hver enkelt, mener Rygh, men er rask til å poengtere at den hjelpen han får fra det offentlige også er god.

– For meg er denne kombinasjonen helt topp, og i mange tilfeller rimeligere enn hvis jeg kun hadde forholdt meg til tjenestene kommunen kan levere.

– Utrolig givende

Målfrid Skaiå i Vipas forteller om en variert arbeidshverdag og mange ulike behov som imøtekommes.

– Det er utrolig givende å kunne dra hjem til folk og samtidig være til hjelp. Jeg har aldri hatt en jobb der jeg har fått så mange takk. Dessuten er er det veldig variert. Noen har behov for at jeg følger en dem til tannlege eller lege, andre vil bare ha gjort rent eller få gjort unna handling på butikken. I går var det noen som ville ha hjelp til å steke karbonader etter vi var ferdige med rengjøringen. Vi gjør det meste, konstaterer Målfrid med et smil.

I tillegg tilbyr Vipas enkle, helserelaterte tjenester, og er i ferd med å videreutvikle også dette tilbudet.

Sosialt aspekt

Målfrid forteller at mange kunder også verdsetter det sosiale aspektet ved at hun kommer hjem til folk.

– Mange setter pris på den lille praten vi tar. Av og til blir jeg tilbudt en kopp kaffe. Det er viktig å understreke at folk kan få det akkurat som de vil. Noen vil helst også bare være ute når vi er på besøk og få beskjed når vi er ferdige, forteller hun.

Hos Ronald går praten mellom sveipene med moppen.

– Det er hyggelig med kjas, men det er også deilig å ha vært ute en tur for dernest å komme hjem til en nyvasket leilighet, fastslår Ronald, mens Målfrid sveiper over stuegulvet.

Du kan lese mer om tjenestene på Vipas.no.

Mange tjenester: Vipas tilbyr det meste innen tjenester, alt fra rengjøring og handling til å ledesage til lege og vindusvask. Foto: Vipas