annonse

Vil skape et unikt hytteeldorado

Har planene klare
Har planene klare: Har planene klare: Her rett over riksvei 9 ved Eikelandsvannet har grunneier Gunnar Kile planer om å anlegge en hyttegrend med turistrettet formål. Kile ser for seg å selge tomter til bygging av hytter med uthus. Mange bor i små leiligheter i dag og har plasskrevende fritidsaktiviteter. Her kan de plassere dem i uthuset, mens de også kan leie ut bo-delen når de ikke trenger hytta selv, er Gunnar Kiles tanke. (Foto: )

Grunneier Gunnar Kile ønsker å lage en annerledes hyttegrend med turistpreg på sin eiendom lang Eikelandsvannet i Hægeland.

  • Anne Lise H. Valdez Anne@venneslatidende.no

Han holder disse dager på å melde oppstart for regulering av sin 80 dekar store eiendom langs riksvei 9 ved Eikelandsvannet.

– Jeg ønsker å tilby noe som er annerledes enn den tradisjonelle «hav eller hei»-turisme, sier grunneier Gunnar Kile.

Han mener de siste årene å ha sett stor interesse fra folk som er på jakt etter småbruk.

– Mange mennesker har en aktiv fritid og driver gjerne med plasskrevende aktiviteter som de ikke kan utfolde seg med i byen. Jeg ønsker at de her kan de ta med seg hobbyen sin til hytta, sier Kile.

Han ønsker å designe en grend hvor folk kan kjøpe tomter til en flott hytte med uthus, slik at de kan drive med aktivitetene sine.

Plass for fritidsinteresser

– Det kan være at noen steller med keramikkverksted, trenger et atelier eller er samlere av andre ting. Mitt poeng er at her er det mulighet for tilrettelegging av plasskrevende hobbyer. Det er halve pakka. Mitt andre poeng er at de fleste hytter står tomme det meste av året, forklarer Kile.

Han ønsker å legge til rette for tomter som skal ha hytter med høy standard og plass til et uthus. Da kan eieren samtidig leie ut bo-delen når de ikke selv har bruk for den.

– På den måten investerer folk i ei hytte som langt på vei kan betale seg selv, og det er jo en god investering, understreker Kile.

Han har tidligere søkt kommunen om å fradele 80 dekar fra sin landbrukseiendom til formålet. Det sa politikerne nei til siden området foreløpig ikke var regulert til formålet. De stilte seg imidlertid positive til fradeling dersom det utarbeides en reguleringsplan med samme formål. Politikerne har signalisert at de er svært interessert i at noen ønsker å sette i gang en etterlengtet turistnæring.

Koselige gårdstun

Gunnar Kile søker nå om regulering for turistrettet næring, og sier det vil ligge en utleieklausul inne i prosjektet.

– Jeg håper at dette skal være så attraktiv at folk ønsker å kjøpe tomt og å leie ut. Vi ser også for oss et servicebygg i tilknytning til stedet og mulighet for et bolighus. Dette ser jeg utformet som en gårdshus og en låve. I låven ser vi på sikt for oss muligheter til å huse kurs og konferanser og større arrangement.

Kile peker på at han ønsker å legge til rette for en grend med mange gårdstun.

– Her blir det ingen funkisboliger men en grend med koselig tradisjonell bebyggelse, sier Kile.

Han understreker samtidig at dette ikke skal være noen campingplass, men Kile er likevel opptatt av turistene.

– Jeg har vært mye turist selv og har reist blant annet en del i Tyskland. Jeg vet hvordan de tenker og vil tilrettelegge for utleie som også kan favne det internasjonale markedet, sier Kile.

Han synes det er synd at Vennesla ikke har mer å tilby turistene.

– Jeg synes det er for galt at Vennesla kommune har lite satsing og ikke er med på det toget, sier Kile. Han har informert partigruppene om sine planer og sier selv han har fått god respons.

Stor turisttrafikk

Han tar oss med på området som er snauhogd og dermed synliggjør mulighetene området byr på. Nydelig utsikt over vannet og 50 dekar ligger klar for mange hytter. Hvor mange tomter som skal prosjekteres vil ikke Kile ut med enda.

Planene har han båret på i fire år. Han prøvde å få inn området på arealplanen til kommunen for fire år siden, men kom da for sent på banen.

– Jeg var i ferd med å gi opp prosjektet men fikk en eksternt konsulent som har drevet mye i turismeutvikling til å se på det. Han mente jo at planen var altfor god til å legge død, ut fra et behov for turismeutvikling i landsdelen, sier Kile. Han mener han har den perfekte beliggenheten.

– Vi har kort avstand til etablerte fasiliteter og er 40 minutter fra Dyreparken og 30 minutter fra Kristiansand. Det går stor ferdsel oppover Riksveg 9 og Mineralparken på Evje er ikke langt unna, forklarer Kile engasjert.

– Her har vi også Robstadknuten, Bringsvær og jeg vet Midt-Agder Friluftsråd jobber for å få til sykkelløyper i området her. Det er også masse flott fisk i Eikelandsvannet, sier han og har planer om en liten brygge langs vannet.

– Dette skal bygges opp på privat kapital ved salg av tomter. Det tror jeg skal være en sikker løsning. Jeg håper å få reguleringsplanen igjennom i løpet av ett år. Jeg har alt vært i kontakt med interesserte samarbeidspartnere, sier Kile optimistisk.

Gode nyheter

– Dette er veldig, veldig gode nyheter. Umiddelbart høres dette ut som en strålende idé, mener Nina Schei Ledang, leder for næringsforeningen Kjøp i Vennesla.

Hun er imponert over de innovative tankene Kile har om fritidsboliger.

– Her er det tanker bak og ideen er god. Området der er flott og siden han har erfaringer med tyskere og vet at de ønsker kvalitet, og har kort avstand ned til danskebåten, høres dette ut til å være midt i blinken. Jeg ønsker han veldig lykke til og tenker det er fantastisk om han får til noe sånt, kommenterer Schei Ledang.

Næringsrådgiver Torgeir Haugaa i Vennesla kommune er også positiv til planene til Kile.

– Dette er en fin idé på flere vis. Det er to tanker som er sentrale her. Det er t i tillegg til å bygge en hytte får en et sted til hobbybruk. Det er et poeng fordi det er mange i dag som ikke har anledning til å ha et slikt lokale. Det andre er at stedet ligger nært kontinentet og det å ha en utleiedel kan være en stryke opp mot markedet i Danmark og særlig Tyskland, tror Haugaa.

– Spennende idé

– Det er kjempebra. Vi har i mange år ønsket dette og det ser ut til at Kile har en spennende forretningsidé der han har tatt utgangspunkt i lokale forhold. Det gjør det jo også langt mer spennende enn bare å bygge en hyttegrend, sier Haugaa. – Dette er egentlig veldig moro, sier næringsrådgiveren og medgir at det er ikke er ofte at det er nyetableringer innenfor turisme i Vennesla.

– Selv om de fleste i Vennesla bor i Vennesla sentrum, er jo den største reiselivstrafikk langs riksvei 9, presiserer han.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på venneslatidende.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.