annonse

– Tør ikke la sauene beite

DREPT AV ULV:
DREPT AV ULV: Her er det som er igjen av et av de tre lammene som ble drept av ulv på Høvårsland mellom Hægeland og Bjelland forrige uke. Oddleif Gunstveit er fortvilet og håper ulven blir skutt i løpet av lisensjakta som starter 1. oktober. – Jeg skyter på flekken om jeg får muligheten. Ulven skaper så store lidelser for mange sau og rådyr. Jeg skjønner ikke at ulveforkjempere også kan kalle seg dyrevenner, sier han. (Foto: Kjetil Nygaard)

Oddleif Gunstveit er redd for både sauer og hunder etter at hans tre lam ble drept av ulv forrige uke.

  • Kjetil Nygaard

– Dette er skikkelig tragisk. Ulveangrep er noe drit. Man ligger oppe om nettene for å ta imot lam, og så ryker de til ulven. Jeg mister litt motet, sier gårdbruker Oddleif Gunstveit oppgitt.

Onsdag i forrige uke skulle han se til sauene sine. Da han så ravnen sirkle over jordet skjønte han at noe hadde skjedd.

– Da jeg kom bort lå to av lammene allerede døde. Det tredje var hardt skadd og måtte avlives. Jeg var  ganske sikker på at det var ulven som hadde vært på ferde. Derfor ringte jeg Statens Naturoppsyn. Sauene ble flådd og vi oppdaget kraftige ryggbitt, sier Gunstveit.

Flyttet sauene

Jon Erling Skåtan, rovviltkontakt i SNO, bekrefter ovenfor Vennesla Tidende at det er ulven som har vært på ferde.

– Tre lam har blitt drept av ulv på Høvårsland. I sommer fikk vi bekreftet at det var minst to ulv her nede, men hvor mange som er her nå er umulig å si, forteller Skåtan.

Facebook-knapp kommer her

Nå har Gunstveit flyttet sauene fra det fortsatt gode beitet opp til gården sin.

– Det blir litt oppstyr når ulven angriper. Om det skjer her oppe våkner jeg forhåpentligvis av sauenes bjeller, sier Gunstvei, som for to år siden skremte bort en ulv som forsøkte å angripe kuene hans.

Redd for hundene

Gunstveit er jeger og har hunder til jakt på både elg, hare og rådyr. I dag starter jakta på sistnevnte, men han er skeptisk til å slippe hundene på skogen nå som ulven er i området.

– Det er veldig skummelt. Hundene vil jo selvsagt på heia, men det er ikke noe god følelse å slippe dem løs nå. Forrige helg var noen kamerater på harejakt like ved jordet hvor lammene ble tatt. Da så de ulven som lusket etter hunden, forklarer han.

– Skaper store lidelser

Gunstveit er ikke i tvil – hvis ulven angriper sauene hans igjen eller han møter på den under den kommende lisensjakta, da smeller det.

– Tenk hvor mye lidelse ulven skaper. Dyrevenner vil verne den. Det synes jeg er helt selvmotsigende. Sauer, rådyr og andre dyr som ulven velger ut lider en forferdelig død. Jeg er sikker på at en ulv tar minst 50 byttedyr i løpet av sommeren, sier Gunstveit.

Skyter på flekken

Fra 1. oktober er det åpnet for lisensjakt på to ulver i Vest-Agder. Det betyr at alle elgjegere kan registrere seg og skyte ulven.

– Det synes jeg er veldig positivt. Jeg skyter i alle fall på flekken om jeg får muligheten. Ulven angriper om natta, så det er ikke lett, sier han, og legger til at han håper begge ulvene blir skutt i løpet av vinteren.

– Nå skal jeg gå inn og registrere meg som lisensjeger selv, så blir det ulvejakt utover vinteren. Men det spørs om ikke vi må ha snø for å finne dem. Hvis ikke må noen ha veldig flaks og få den på elgpost, forklarer Gunstveit.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på venneslatidende.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.