annonse

Står klare til å ta strandstien i bruk

Vil bruke strandstien
Vil bruke strandstien: Vil bruke strandstien: – Det er så koselig langs elva, så det er ingen tvil om vi ville brukt strandstien i Nesane, sier Silje Lillegård (t.v.) sammen med Malene, Benjamin og Julie. Bak til venstre sees området hvor den planlagte strandstien kan bli realisert. Aldri før har politikerne vært så nærme å komme i mål med strandstien, som ble vedtatt for over ti år siden. (Foto: )

Folket i Vennesla gleder seg over at det kan gå mot en realisering av den lenge planlagte strandstien.

  • Geir Willy Haugen

– Vi bruker dette området mye, og går så langt det er mulig, og tilbake igjen, sier Silje Lillegård.

Sammen med barn, mann og hunder har hun lagt lørdagsturen til Fjordparken. Blant sand og ender finner familien roen.

– Det å gå langs elva er helt topp for det er så mye fin natur i Vennesla. Det eneste som er kjedelig er at det er en ganske kort tur opp til Bommen, sier Lillegård.

Hun er derfor ikke i tvil om at en strandsti rundt Nesane vil bli veldig godt brukt.

– Ja, for det er synd at det ikke er lagt mer til rette for ferdsel langs Otra i Vennesla. Det er en del fiskestier, men de er vanskelige å forsere med barnevogner, påpeker hun, og legger til:

– Drømmen er en sti langs Otra helt ned til Kristiansand. Så kan man gå tur med barnevogn til byen, uten å risikere livet langs de trafikkerte veiene.

Strandsti godt for folkehelsa

Den planlagte strandstien på østsida av Venneslafjorden har aldri vært nærmere realisering. 10 år etter deler av den ble politisk vedtatt, er penger satt av, og samtalene med berørte grunneiere er så smått kommet i gang.

– Jeg tror det blir veldig positivt for Vennesla om strandstien nå kommer på plass. LHL Vennesla er fornøyde, sier lokallagsleder Reidar Hegland i LHL Vennesla.

Foreningen som driver med folkehelsearbeid i frontlinjen er ikke i tvil om at både de, og andre i bygda kan dra nytte av strandstien.

– Vi arrangerer jo mange aktiviteter som det kan være aktuelt å legge til et slikt område. Det er liten tvil om det, sier Hegland.

– Er strandstien i så måte kjærkommen for bygda?
– Ja, alt som kan knyttes til trimaktiviteter er veldig positivt for både psykisk og fysisk helse. Strandstien vil være et stort gode for befolkningen, sier han.

Hegland er derfor overbevist om at strandstien vil bli mye brukt av den jevne venndøl.

– Så lenge den blir pent opparbeidet, og godt stelt, er dette et tilbud som blir attraktivt for veldig mange, sier lokallagslederen.

Supplement til skogen

Dette til tross for at Vennesla har rikelig med turløyper i skogen både sommer og vintertid.

– Ja, skogen er vel og bra, men dette handler også litt om å skape noe som ligger nært til der folk oppholder seg. Noen er trygge på å bevege seg i skogen, mens andre er usikre både på terreng og de dyrene som lever der, sier Hegland.

Det får han støtte på av leder for Frisklivsentralen, som mener det er viktig å gjøre den berømte dørstokkmila så overkommelig som mulig for venndølene.

–Mange har en terskel for å gå i skogen, og derfor arbeider vi i Frisklivssentralen for å gjøre folk trygge på å bruke de turområdene som finnes. Det gjelder enten det er i skogen, eller andre plasser, sier frisklivinstruktør Christina Grasaas.

Nærhet er alfa og omega

Hun setter strandstien i sammenheng med det nye området for uteaktivitet på Venneslaheimen, og ser absolutt området som en plass å benytte i frisklivsarbeidet.

– Det åpner for utrolig mange muligheter. Jo nærmere det er, jo lettere er det for folk å komme seg i aktivitet. Slipper man å bruke bil, er mye gjort, sier Grasaas.

I tillegg til nærhet, peker de begge på tilgjengelighet, som er bedre på en opparbeidet sti enn i skog og mark.

– Tradisjonelle turområder er gjerne ikke alltid like tilgjengelige for eldre og barnevogner. Dessuten er det flott at fjorden som ressurs blir bedre utnyttet, sier hun.

Og nettopp fjorden og vannspeilet kan Hegland skrive under på at har fortryllende effekt.

– Alle vil bygge hus og hytter nærme hav eller vann, og det er en grunn til det. Jeg bor selv ved strandkanten, og det er rekreasjon bare å sitte og se utover fjorden, sier han, med drømmende blikk.

Bekymret for naboene

Da Vennesla Tidende på Facebook i forrige uke spurte om folk vil bruke strandstien var det fleste tilbakemeldingene positive.

– Jeg vil bruke den, det er jo et nydelig område. Det er viktig at grunneierne får en god og rettferdig behandling, skriver Tom Egelandså.

Mens noen derimot foreslår å utvide stien på andre siden først, er andre skeptiske til om folk vil spasere over eiendommene i Nesane.

– Jeg kan ikke skjønne at det skal bli noe problem så lenge det blir lagt godt til rette for turgåere. Planlegg gjerne belysning, det er viktig for mange, sier Hegland.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på venneslatidende.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone