annonse

Piratdrosjer utfordrer drosjenæringen

Kjøreoppdrag
Kjøreoppdrag: Mange unge i Vennesla tar kjøreoppdrag på kveldsid. Drosjenæringen kaller det svart arbeid. (Illustrasjonsfoto) (Foto: )

+ Ungdom i Vennesla tilbyr seg gjennom sosiale medier å kjøre folk til og fra fest mot betaling. Taxinæringen kaller det et samfunnsproblem, lensmannen sier de ikke har registrert at dette skjer.

  • Lars Hægeland

På siden «Sjåførene i Vennesla» tilbyr unge venndøler seg å kjøre folk frem og tilbake fra fest, eller til Kristiansand. Også i andre sosiale medier kan man se tekster som «kjører i kveld, ring...». Dette synes Endre Vennesland, daglig leder i Vennesla taxi, er en skremmende utvikling.

– Jeg er forskrekket over hvor utbredt dette faktisk er i Vennesla. I tillegg virker det som at folk synes det er helt greit.

Han merker nedgang i antall kunder i helgene.

– Ja, vi merker det. Det er betydelig mindre kjøring enn forventet. Jeg hører stadig om folk som heller har sittet på med noen til byen, enn å ta taxi.

I grenseland

– Det er sikkert mye av dette som er i grenseland, sier lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme. Når Tidende tar kontakt sier han at han ikke visste dette var et utbrett problem i Vennesla.

– Nei, nå kan det godt være vi ikke er på mange av disse sidene, men det er helt klart noe som nok ikke er helt innafor.

Vennesland mener det er urovekkende at politiet ikke har fanget opp saken.

– Det er jo helt utrolig at de er så lite engasjert. Man kan jo bare gå inn på Facebook i helga og se mange folk som tilbyr seg å kjøre.

På eget ansvar

Personen bak facebooksiden «Sjåførene i Vennesla», 24 år gamle Daniel Svendsen fra Vennesla, sier til Tidende at folk kjører på eget ansvar.

– Jeg lager et tilbud. Om folk tar penger for å kjøre, så er det deres ansvar. Jeg personlig tar aldri betalt.

– Tror du det er mange av dem som skriver på siden din som tar betalt?

– Ja, det er det nok, men da er det på eget ansvar.

– Men er ikke du med på distribuere pirattaxi da?

– Jeg ønsker bare å lage et tilbud til folk som trenger sjåfør i Vennesla.

Billigere

Svendsen legger også til at han tror mange unge velger å ordne seg egen transport, fordi taxi er for dyrt for mange.

– Det er ikke alle her i Vennesla som har råd til taxi, det er jo vanvittig dyrt.

Vennesland, i Vennesla taxi, er enig i at det nok er grunnen til at mange velger bort drosjetur, men påpeker at det tross alt er ulovlig.

– Det må jo være billigere, men det kan man alltid si. Det er jo det samme hvis du hyrer inn en snekker, og betaler han svart. Det blir jo billigere, men det er fortsatt ulovlig. Sånn kjøring på privat initiativ, er svart arbeid.

Hårfin grense

Homme tror de som velger å kjøre privat er vanlig ungdom som har tid og anledning til det. Dette gjør det komplisert å definere om man driver «kompiskjøring» og får betalt utgifter, eller om man driver mer organisert virksomhet. Homme innrømmer at det er vanskelig å definere hvor grensen går.

– Det er en hårfin grense. Om en kamerat kjører en kompis, er jo det hel greit.

Han forteller også at det ikke har vært et særlig fokus i Vennesla på å stoppe slik virksomhet men peker på at det er et betydelig større fokus på dette i Kristiansand. Han legger til at politiet i Vennesla dessverre ikke klarer å få med seg alt.

– Det er mye rart som skjer, det er ikke alt vi klarer å få med oss. Vi har heller ikke ressurser til å fange opp alt.

Alvorlige konsekvenser

Vennesland mener mange ikke tenker på konsekvensene pirattaxi-virksomhet vil kunne få.

– Det som folk ikke tenker på er jo om det skulle skje en ulykke og det blir avdekket at sjåføren ikke hadde løyve eller kjørte kjente. Vi som driver med taxi har forsikringer som dekker sånt. En privat person vil kunne havne i stor gjeld.

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone