Overveldet:

Overveldet: Malene Bue fra Vennesla videregående skole er årets vinner av Holbergprisen på 15.000 kroner. Prisen ble offentliggjort i Bergen i formiddag av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Den ble utdelt av den internasjonale holbergsprisvinnerene Manuel Castells. Foto: Marit Hommedal, Scanpix

Malene Bue vant Holbergprisen

Malene Bue fra Vennesla videregående skole ble årets vinner av Holbergprisen. Hun har forsket på sin familie under den industrielle revolusjon.

Mest lest denne uka

– Jeg er helt overveldet. Jeg hadde ikke forventet dette, utbryter Malene Bue på telefon fra Bergen, like etter dagens prisutdeling.

Malene Bue fra Vennesla videregående skole får førstepris for forskningsprosjektet: "Min familie under den industrielle revolusjon". Hvordan ble familien min påvirket av industrialiseringen av skipsfarten på slutten av 1800-tallet?

– Jeg ble litt nervøs når jeg satt der og de begynte med tredje plassen. Jeg trodde det var meg, smiler hun. Men 1.prisen den var Malene sin og mens kunnskapsminister Kristin Halvorsen leste opp navnene, ble diplomet utdelt av vinner av Holbergs internasjonel Minnepris 2012, Manuel Castells.

– Det er kjempemotiverende å ha fått så gode tilbakemeldinger på oppgaven, og det betyr også mye at pappa  også stolt av meg, legger Malene til.

Hun er i Bergen sammen med faren og to lærere fra Vennesla videregående skole.

Bue undersøker i sin oppgave industrialiseringen av skipsfarten gjennom historien om sine egne tippoldeforeldres liv. Primærkildene er også forskningsmessig sett jomfruelige: en samling brev som styrmannen Peder Bendix Olsen sendte til sin kone Henriette.

Prisen ble delt ut av Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, og vinner av Holbergs internasjonale minnepris, Manuel Castells, på Bergen Katedralskole onsdag.