annonse

Jakta over før den begynte

KORT OG BRUTALT:
KORT OG BRUTALT: Elgjakta til jaktlaget på Sandrip var over før den i det hele tatt hadde begynt. (Foto: Arkivfoto)

Da ei elgku med to kalver måtte avlives på Sandrip tidligere i uka, måtte jaktlaget konstatere at årets elgjakt er avlyst

  • Anne Lise H. Valdez

I dag går bokstavelig talt startskuddet for årets elgjakt. Men ikke på Sandrip. Her har jaktlaget avlyst årets elgjakt.

For mandag ble ei elgku med to kalver påkjørt på veien innover mot Sandrip. Både kua og de to kalvene ble avlivet. Sandrip jaktlag besluttet å ta de tre dyrene på sin kvote, samtidig avlyste de årets elgjakt.

En naturlig avgjørelse

– Vi kunne levert dyrene til viltlaget og skutt tre elg slik vi har på kvoten. Men nå datt det tre elger, ei ku med tvillinkalv. Det er et veldig produktivt dyr, som vi ellers aldri hadde skutt. Derfor var det naturlig å ta det på kvoten for å få bestanden opp igjen, sier Lie. 

Facebook-knapp kommer her

Han og styret i jaktlaget står bak avgjørelsen. Dermed er kvoten for jaktlaget på Sandrip fylt opp for i år.

Utsatt sted

– Vi er veldig utsatte her på Sandrip med rundt fem krysningspunkt for elg over riksveg 9, sier Lie og husker at på 90-tallet, med stor elgbestand, var det så mange som 13 påkjørsler ett år. 

De siste fem årene har jaktlaget tatt påkjørte dyr på kvoten sin nettopp for å få opp bestanden.

– Selv om vi kvalitativt kan få et dårligere kjøtt, er dette en form for human jakt, mener jaktlederen. 

Han regner med at de søker om å få ekstra dyr på kvoten til neste år.

Går glipp av moroa

– Vi synes jo det er trist. Elgjakta er jo både 17. mai og julaften på en gang. I tillegg til jaktingen er det jo også en glede i det å komme sammen med naboer og de som bor rundt. Det er de dagene i året der vi er mange sammen om jakt og pølser på bålet. Det å komme seg ut i naturen og få litt mosjon er jo også en del av det hele, sier Lie. 

Laget han representerer består av 23 grunneiere.

– Vi har et veldig flott jaktlag, og ettersom jakt er et høydepunkt i året kommer vi nok til å dra ut på rådyrjakt på lørdag, så det blir litt jakt likevel. Og hjort kan vi også skyte på, legger Øystein Lie til. 

Dyktig viltforvaltning

Leder for viltlaget i Øvrebø Jostein Nordli er enig i avgjørelsen til jaktlaget på Sandrip.

– Det er mest fornuftig i forhold til at det ikke er så mye elg. Det blir jo en vinn-vinn-situasjon, fordi man får mer å jakte på i årene fremover, sier Nordli. 

Også jaktlaget på Stallemo har valgt å ta et skadet dyr på årets elgjaktkvote.

Viltansvarlig i Vennesla kommune, Rune Iveland, synes grunneierne fortjener all honnør for å ta av årets jaktkvote.

– Jakta nå for tiden er jo blitt veldig grunneierstyrt, og det er noe vi ønsker. Vi ser at grunneierne er blir veldig dyktige på å forvalte elgbestanden. De tar ansvar og det skal de ha honnør for her, sier Iveland. 

Dersom ikke påkjørte eller skadede elger blir tatt på kvoten tilfaller de kommunen. Mange av disse dyrene går til Dyreparken eller havner på byens restaurantbord.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på venneslatidende.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.