annonse

Slapp gjennom nåløyet

Passerte nåløyet
Passerte nåløyet: Passerte nåløyet:Marit Roland fra Hægeland. (Foto: )

Kunstner Marit Roland fra Hægeland skal delta på den prestisjetunge Høstutstillingen som åpner på Kunstnernes Hus 13. september.

  • Anne Lise H. Valdez

– Veldig gøy, sier Marit Roland fra Hægeland.
33-åringen har etter flere års forsøk på søkerlisten kommet gjennom nåløyet sammen med de 80 andre bidragsyterne til utstillingen.

Det var i år 2258 søkere, skriver juryen for Høstutstillingen på sine facebook-sider.

Et klapp på skulderen

Marit Roland er allerede godt i gang med å forberede bidraget sitt i Kunstnernes Hus i Oslo. Høstutstillingen åpner 13. september.

– Hva betyr det for deg å delta på utstillingen?
– De som sitter i juryen er jo andre profesjonelle kunstnere, så det er jo en anerkjennelse fra et fagmiljø når en kommer med, sier Roland og legger til at det oppleves som et klapp på skulderen.

– Det å få jobbe med profesjonelle rammer og få hjelp fra flinke fagfolk er jo også ting som gjør at jeg kjenner meg kjempeheldig, sier Roland.

Det å delta på Høstutstillingen er likevel ingen «gullbillett» for framtiden.

– Det kan føre til flere muligheter men det er ikke noen garanti for det. En får likevel vist seg fram for mange tusen, det er spennende, synes Roland, som har søkt om å få delta mange ganger før.

– Jeg har bunker med avslag liggende, men man må ikke gi opp i denne bransjen, sier hun.

I gang med arbeidet

På utstillingen skal Marit Roland stille ut «Paper dragings nr. 10.» I motsetning til de fleste andre kunstnere har hun ikke noe ferdig bidrag å komme med. Hennes bidrag blir til i utstillingslokalet og det jobber hun med akkurat nå.

– Jeg arbeider med papir og tegner med det i stedet for å tegne på papir, forklarer Roland.

Hun jobber med det hun kaller skulpturelle tegninger som har en tredimensjonal form.

– Kremplassering

Marit Roland har fått en flott plassering i trappeoppgangen på vei inn til utstillingen. Det vil gjøre henne godt synlig.

– Dette er en kremplassering på toppen av trappen. Det blir det første arbeidet publikum får se på vei inn til utstillingen. Det er et veldig åpent rom å jobbe i og nå forsøker jeg å plukke opp noe fra arkitektturen slik at arbeidet mitt snakker med noe rundt, forklarer Roland.

Over 1200 ark skal kuttes, rulles til papirkjegler og festes med fisketråd i en konstruksjon som henger fra taket.

Hun har med seg en egen assistent og en tekniker som hjelper til med å kutte papir.

– Nå er det snakk om 12 timers arbeidsdag for å bli ferdig. Det er hardt arbeid, sier Roland.

– Er du spent på mottakelsen?
– Det kan jeg ikke tenke på nå. Da blir det vanskelig å lage et godt arbeid, det er noe jeg har bestemt meg for, for noen år siden. Når arbeidet sitter og jeg tror på det, slippes det ut i verden. Så får det få den mottakelsen det får. Det blir spennende hvordan folk opplever det, sier Roland.

Travelt år

Det siste året har vært travelt for hægdølen. Det begynte med separatutstilling i Genova i Italia, deretter en separatutstilling i Stavanger. Sommeren har hun tilbrakt i Østerrike før hun deltok på Østlandsutstillingen på Papirbredden kulturhus i Drammen.

I vinter mottok hun også Norsk kulturråds kulturstipend for nyetablerte kunstnere for to år.

New York neste

– Etter Høstutstillingen skal jeg stille ut i New York og det gleder jeg meg også veldig til. Senere på høsten skal jeg ha en liten vindusutstilling på Pushwagners lokaler i Oslo, sier Marit.

Hun har også nettopp begynt i en deltidsstilling som formidlingskurator ved Nasjonalmuseumet.

– Det er masse som skjer utover, hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg mest til å se hva som er rundt neste sving. New York-sturen og det å vise arbeidene mine der er veldig spesielt. Jeg gleder meg også til å jobbe med folk og jeg skal ha et par undervisningsuker for studenter ved UiA senere i høst, det skal blir gøy, sier Roland.

– Et nåløye

Kurator ved Sørlandets Kunstmuseum (SKUM), Else-Brit Kroneberg synes nyheten om at Roland er tatt ut til Høstutstillingen er flott. Hun satt i juryen da Marit Roland ble tildelt Plussbankens kunstnerpris i 2012, på 75.000 kroner.

– Høstutstillingen er jo en tradisjonsrik utstilling gjennom mange år og den er juryert. Det er en kompent jury i år og da er det et godt tegn at hun har blitt antatt, sier Kroneberg.

– Hva slags anseelse har høstutstilling?
– Jeg vil si Høstutstillingen er en utstilling som besøkes av et bredt publikum og som folk orienterer seg i forhold til. Det er et nåløye å komme igjennom, og det som er fint er at den når bredt ut. Mange besøker utstillingen og det er for henne en flott anledning til å få eksponert og vist seg fram. Det kan også by på muligheter for henne videre, mener Kroneberg.

Unikt uttrykk

Hun mener vennesla-kunstneren har et unikt uttrykk.

– Det skal bli spennene å følge henne videre. Hun har et absolutt enestående uttrykk og jobber med papir på en veldig spennende måte som gjør det tre dimensjonalt fordi hun også forholder seg til rommelighet. Uttrykket krever mye av kunstneren. Hun skal beherske papir og også forholde seg til rommet på et spesifikt sted. Det uttrykket hun har er det ikke mange andre som har, påpeker Kroneberg ved Sørlandets Kunstmuseum.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på venneslatidende.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.